September 16, 2013

Prirodni balzam za tijelo od suncokretovog ulja.

Ukoliko me pratite na Instagramu ili Facebooku, prije koja dva tjedna (ili možda malo više) mogli ste vidjeti da sam "skuhala" prirodni balzam iliti melem za tijelo od suncokretovog ulja. Receptura je bila poprilično odokativna i "iz glave", ali glavna ideja je preuzeta s web-stranice Gazdarica, koja je, uzgred rečeno, odlična i vrlo informativna stranica koja promovira recepte tzv. narodne medicine.

Kako doma trenutno ne posjedujem nikakva kvalitetna eterična ulja, u nerafinirano suncokretovo ulje (Alnatura) stavila sam prutiće cimeta i cijele klinčiće te pustila da stoji nekih tjedan dana. Ulje je postalo vrlo ugodnog mirisa, te sam u njega dodala prirodni pčelinji vosak. Kako sam vosak dobila poprilično prljav, trebalo ga je prvo oprati - najjednostavnija metoda ga je otopiti (topi se već na temperaturi od oko 50 stupnjeva) i izliti u posudu s hladnom vodom. Na dno padne prljavština, a vosak ostaje čist na površini. 

Vosak i ulje zagrijala sam na pari dok se vosak nije otopio, cijelo vrijeme sam miješala te premjestila u staklenu teglu (zajedno s ostacima prutića cimeta i klinčićima koji su pali na dno). Vrlo brzo se počelo zgušnjavati (pošto je tegla bila hladna) i melem je bio gotov. Ali, kako sam napisala u prvom pasusu, sve sam radila odokativno, pa sam (očito) stavila previše voska, tako da je taj melem gustoće kao recimo, labello. Kako je pregust i dosta teško se nanosi na vlažnu kožu, opet sam rastopila dio te "smjese" i dodala još malo ulja i cimeta, ovaj put u prahu. Sad je balzam puno mekši i idealan za mazanje, a i poprilično mirisniji.


Nanosim ga na vlažnu kožu nakon kupanja i vrlo se lijepo i brzo upija, a koža ostaje svilenkasta. I mirišem na Božić, konstantno :). Za cca 30ak kuna (koliko košta litra ulja, začine i vosak ne mogu u ovo računati pošto sam ih imala doma, odnosno dobila) imam univerzalnu, prirodnu i kvalitetnu mazalicu u količini za gotovo godinu dana korištenja (a i više vjerojatno, jer sam dosta lijena za svakodnevno mazanje). Ovakve mazalice, bez vode u sastavu, imaju gotovo pa neograničen rok trajanja, koliko sam uspjela pohvatati u svojim proučavanjima prirodne kozmetike.


Od ostatka one prvonavedene tvrde smjese planiram raditi meleme za usne jer polako, ali sigurno, zima kuca na vrata. Obogatit ću ih samo medom, da dobiju i fin okus, uz lijep miris.

Do sljedećeg posta, lijep pozdrav od mene (koja lagano prelazim na 100% prirodnu preparativnu kozmetiku) i pišite mi vaša iskustva i razmišljanja o prirodnoj kozmetici, pošto je to tema koja me "pere" u zadnje vrijeme :)

13 comments:

  1. Podržavam homemade proizvode. I sama mućkam i miksam doma što god mogu. U srednjoj smo u labosu na vježbama izrađivali razne kremice, losione i sl. tako da mi recepata ne nedostaje :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam danas dobila čak neku knjigu na posudbu tipa "bakini recepti". Jedva čekam da je malo proučim, sigurna sam da ima mnogo tog zanimljivog :)

      Delete
  2. I ja isto prelazim na 100% prirodnu kozmetiku. Čak se tuširam i perem kosu sa home made sapunima. Doduše nisam našla još neki dobar body butter/losion a da je 100 prirodan koji mi se sviđa. Ni kremu za lice. Sve su mi bile ili masne ili nisu bile dovoljno hidratantne (imam dehidriranu mješovitu kožu). Hm. Ako imaš kakvu preporuku voljela bih ju čuti :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Još uvijek ne perem kosu prirodno, ali sapuni su Mad In China (dok ne skuham svoje) :) Što se tiče kremica za lice, ne planiram raditi svoje jer nemam dovoljno znanja, a i samo za sebe nije isplativo. Trenutno sve koristim od Zimzelene kozmetike i apsolutno ju preporučujem. Javi joj se, opiši svoju kožu najbolje što možeš i Ivana će ti sigurno nešto dobro smiksati :) Imaš u petom mjesecu mislim recenziju kreme, a tamo i sve kontakt podatke :)

      Delete
    2. Hvala na preporuci, budem joj se javila :D
      Ja perem kosu sa sapunima uglavnom zato jer imam užasno vlasište i zbog toga mi je kosa počela padati. Moram reći da pomaže jer me ne svrbi više i iritacija je blaža.
      Ja si doma radim kantarionov hidrolat i tinkturu svake godine pa se mackam s tim ako imam nekih problema. Super je za iritiranu kožu. Možda bi mogla neki kao melem napraviti jednom... Čak i znam pčelara

      Delete
  3. Ovo je stvarno divan "recept". Mogla bih to probati, samo trebam prvo doći do voska :)) Nadam se postu i kad napraviš meleme za usne :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voska bi trebalo biti na placu za kupiti, ali mislim da u Kemigu ili Terra Organici imaju bijelog, pročišćenog. Ili ako imaš u blizini nekog pčelara, pa da ti da malo :) A za meleme mi je također palo na pamet da umiješam neke pigmente da daju boju usnicama, vidjet ćemo kako će to ispast, moram prvo u nabavku :)

      Delete
  4. Ovo je odlično. Ako odlučiš prodat koji melem za usne, kad napraviš, preporučam se :D

    ReplyDelete
  5. Predobroo :D samo sam ja lijena za mazanje xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. A i ja isto, ali ajde, dvaput tjedno se natjeram, a ovo je dovoljno hranjivo :) Možda da i ti napraviš nešto svoje, onda se tako prisiliš da trošiš :D

      Delete
  6. Zanimljiv recept! Jedva čekam melem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Evo bit će ubrzo, samo da nabavim kutijice :)

      Delete