September 4, 2013

Popcorn, blanket & movies #2.

Nešto mi se piskara čim su se temperature iole spustile, a ljeto primaklo kraju. Sva sreća pa je prošla ponoć, da ne bi ispalo da sam napisala rekordna 3 (slovima: TRI) posta u jednom danu. Dok čekam neki filmić da se skine, slijedi par preporuka za filmove. 

 ***

Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (2010)


Za početak, jedna južnokorejska drametina. Ne boleština, ukoliko ste na takve navikli, nego baš drametina i to s velikim D.
Mlada zaposlena žena iz Seoula, nakon jednog incidenta u životu (bila je svjedokinja neke pljačke ili tako nešto, nebitno uglavnom), odlazi na godišnji odmor u djedovu kuću u kojoj je odrasla
 na  izolirani otok. Tamo se susreće s prijateljicom koju dugo nije vidjela (a ni odgovarala joj
na pisma koja ova uporno piše) i kroz par dana uviđa da Kim Bok (prijateljici, jelte) život na otoku baš i nije bajan.
Muž ju vara naočigled, muževa obitelj ju maltretira, a ona jedino želi pobjeći s kćeri s otoka u Seoul i tako kćeri osigurati bolji život. U svakom slučaju, priča o jednom krasnom životu i što isti napravi osobi. Za zamisliti se.
8/10
 
Jedna drama/misterija/triler španjolsko-kolumbijske produkcije. Stanoviti Adrian je mladi nadareni
dirigent filharmonije u Bogoti s jednom mrljom u životopisu - naime, nestala mu je djevojka s kojom je bio u ozbiljnoj vezi te je čak i on pod policijskom istragom s obzirom da dotičnoj nema ni traga ni glasa, osim oproštajnog videa koji mu je ostavila. Relativno brzo on svoju nestalu zaručnicu zamijeni novom priležnicom, koja se još brže i doseli u njegovu kuću. A tamo počinje čuti neke glasove... Bu!
Šalim se, nije uopće strašan. 
Sniman retrospektivno, slično kao i La piel que habito, Almodovarov film o kojem će biti riječi
kasnije. Zanimljiv koncept i dobra priča daje ovom filmu vrlo visoku ocjenu od
8/10

Relativno novo Almodovarovo ostvarenje (predzadnje), na IMDb opisan kao drama/horor/triler, ali osobno bih izbacila taj horor i umetnula misteriju. Antonio Banderas glumi uglednog plastičnog kirurga s obiteljskom tragedijom (pogibija supruge i kćerin suicid) koji tugu za najdražima liječi radom - pokušava izumiti umjetnu kožu koja će se prilikom presađivanja ponašati kao ljudska
i time spašavati stradale u požarima i slično. Pokusni kunić mu je stanovita djevojka koju drži u velikoj tajnosti u svom laboratoriju, a liječnička komora i nije baš oduševljena time što pokuse obavlja na ljudima. Sa zatočenom djevojkom ima poprilično suludu vezu, odnosno,
ona bi htjela biti njegova žena "kako Bog zapovijeda", a on nešto i nije zainteresiran za tu opciju. 
Bizaran i poprilično uznemirujuć film, napet od prve do zadnje minute s konstatnim "WTF?!" iznad glave. Definitivno gledati!
8.5/10

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2008)


Nisam nikad mislila da ću preporuku za film dobiti od velepoštovane majke, ali i to se dogodilo. Kad mi je rekla da je u  šoku gledala film do pola dva ujutro, a u njemu ne glumi Richard Gere (makar i na njegovim filmovima u zadnje vrijeme zaspi), nije bilo druge nego da ga skinem i pogledam, iako mi je prepričala većinu radnje za ručkom. Vrijeme radnje je Rumunjska  1987. godine, dakle Ceausescuova diktatura je u punoj snazi te je pobačaj ilegalan i strogo se kažnjava. Priča prati dvije sirote studentice,  od kojih je jedna trudna, naravno, te odlazi "majstoru" na ilegalni abortus. Prijateljica joj svesrdno pomaže u svemu, brine se o njoj jer je ova toliko smušena ili glupa da je to čudo jedno.
Prijateljstvo, ljubavni problemi, abortus, sivilo i siromaštvo - to je ukratko prikaz ovog filma. Bez nekih twistova i iznenađenja, i da vam prepričam u cijelosti ovaj film, htjet ćete ga gledati. U svakom slučaju, vrlo potresno filmsko ostvarenje.
7.5/10

What Maisie Knew (2012)
 
Julianne Moore se, koliko vidim, definitivno specijalizirala za pomaknute obiteljske uloge. Ovaj put tumači majku u brakorazvodnoj parnici (doduše, nije baš brakorazvodna s obzirom da nije bila službeno udana za oca svoje kćeri) koja želi dobiti skrbništvo nad njom, a put do toga joj otežava muž (odnosno, bivši dečko) koji je oženio svoju dotadašnju dadilju te je pred sudom u prednosti.
Pošto je majka jedna ovako, popularna rock diva, za inat mužu se uda za kolegu iz benda kojeg glumi objekt ženske požude Alexander Skaarsgard, koji je nevjerojatno seksi i sladak u ovoj ulozi da je to dovoljan razlog za gledanje, kao i odlična gluma sedmogodišnje Onate Aprile koja glumi Maisie, (uspjela sam iskopati podatak, makar se meni čini i mlađa, mislila sam da ima pet ili šest godina).
Priča i nije bogznašto, obiteljski filmić (nešto što bi se vrtilo nedjeljom popodne na HRT1 ili 2), ali Alexandar Skarsgaard. ALEXANDER SKARSGAARD. Obvezno gledajte ukoliko ste još u suzama zbog finala sezone True Blooda. Ukoliko ne, možete i preskočiti.
5.5/10
 

4 comments:

 1. hahaha, ti pišeš tako dobre preporuke, totalno mi ih je gušt čitati. ovih dana sam bez inspiracije za time što bih si skinula i pogledala, tako da ću sigurno nešto od ovih filmova odabrati i sve mi se čini da će biti What Maisie Knew za početak :*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tenks :* Da, What Maisie Knew je ovako fini filmić, ovi svi gore su muka teška :)

   Delete
 2. Skin od Almodovara mi već neko vrijeme skinut stoji, nikako da se odlučim pogledati ga! Jednom sam pokušavala sa dečkom i uspjelo nam je 20ak minuta držati koncentraciju :D Morat ću sama, najbolje tako.
  A Alexandar Skarsgaard uvijek pročitam Aleksander Skasrsgaarsaagard (ili tako nešto), hahaha! Dobar je. Morat ću se bacit i na Čru bljad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, taj film je baš za solo gledanje, dečko i ja smo ga posebno gledali pa smo komentirali drugi dan :)
   A Skarsgaard... ufff! Baci oko, makar totalno postane sapunjara od treće sezone, ali ja ionako gledam samo njega (ovo ostalo premotam ak mi je dosadno) :D

   Delete