September 4, 2013

Popcorn, blanket & movies #2.

Nešto mi se piskara čim su se temperature iole spustile, a ljeto primaklo kraju. Sva sreća pa je prošla ponoć, da ne bi ispalo da sam napisala rekordna 3 (slovima: TRI) posta u jednom danu. Dok čekam neki filmić da se skine, slijedi par preporuka za filmove. 

 ***

Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (2010)


Za početak, jedna južnokorejska drametina. Ne boleština, ukoliko ste na takve navikli, nego baš drametina i to s velikim D.
Mlada zaposlena žena iz Seoula, nakon jednog incidenta u životu (bila je svjedokinja neke pljačke ili tako nešto, nebitno uglavnom), odlazi na godišnji odmor u djedovu kuću u kojoj je odrasla
 na  izolirani otok. Tamo se susreće s prijateljicom koju dugo nije vidjela (a ni odgovarala joj
na pisma koja ova uporno piše) i kroz par dana uviđa da Kim Bok (prijateljici, jelte) život na otoku baš i nije bajan.
Muž ju vara naočigled, muževa obitelj ju maltretira, a ona jedino želi pobjeći s kćeri s otoka u Seoul i tako kćeri osigurati bolji život. U svakom slučaju, priča o jednom krasnom životu i što isti napravi osobi. Za zamisliti se.
8/10
 
Jedna drama/misterija/triler španjolsko-kolumbijske produkcije. Stanoviti Adrian je mladi nadareni
dirigent filharmonije u Bogoti s jednom mrljom u životopisu - naime, nestala mu je djevojka s kojom je bio u ozbiljnoj vezi te je čak i on pod policijskom istragom s obzirom da dotičnoj nema ni traga ni glasa, osim oproštajnog videa koji mu je ostavila. Relativno brzo on svoju nestalu zaručnicu zamijeni novom priležnicom, koja se još brže i doseli u njegovu kuću. A tamo počinje čuti neke glasove... Bu!
Šalim se, nije uopće strašan. 
Sniman retrospektivno, slično kao i La piel que habito, Almodovarov film o kojem će biti riječi
kasnije. Zanimljiv koncept i dobra priča daje ovom filmu vrlo visoku ocjenu od
8/10

Relativno novo Almodovarovo ostvarenje (predzadnje), na IMDb opisan kao drama/horor/triler, ali osobno bih izbacila taj horor i umetnula misteriju. Antonio Banderas glumi uglednog plastičnog kirurga s obiteljskom tragedijom (pogibija supruge i kćerin suicid) koji tugu za najdražima liječi radom - pokušava izumiti umjetnu kožu koja će se prilikom presađivanja ponašati kao ljudska
i time spašavati stradale u požarima i slično. Pokusni kunić mu je stanovita djevojka koju drži u velikoj tajnosti u svom laboratoriju, a liječnička komora i nije baš oduševljena time što pokuse obavlja na ljudima. Sa zatočenom djevojkom ima poprilično suludu vezu, odnosno,
ona bi htjela biti njegova žena "kako Bog zapovijeda", a on nešto i nije zainteresiran za tu opciju. 
Bizaran i poprilično uznemirujuć film, napet od prve do zadnje minute s konstatnim "WTF?!" iznad glave. Definitivno gledati!
8.5/10

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2008)


Nisam nikad mislila da ću preporuku za film dobiti od velepoštovane majke, ali i to se dogodilo. Kad mi je rekla da je u  šoku gledala film do pola dva ujutro, a u njemu ne glumi Richard Gere (makar i na njegovim filmovima u zadnje vrijeme zaspi), nije bilo druge nego da ga skinem i pogledam, iako mi je prepričala većinu radnje za ručkom. Vrijeme radnje je Rumunjska  1987. godine, dakle Ceausescuova diktatura je u punoj snazi te je pobačaj ilegalan i strogo se kažnjava. Priča prati dvije sirote studentice,  od kojih je jedna trudna, naravno, te odlazi "majstoru" na ilegalni abortus. Prijateljica joj svesrdno pomaže u svemu, brine se o njoj jer je ova toliko smušena ili glupa da je to čudo jedno.
Prijateljstvo, ljubavni problemi, abortus, sivilo i siromaštvo - to je ukratko prikaz ovog filma. Bez nekih twistova i iznenađenja, i da vam prepričam u cijelosti ovaj film, htjet ćete ga gledati. U svakom slučaju, vrlo potresno filmsko ostvarenje.
7.5/10

What Maisie Knew (2012)
 
Julianne Moore se, koliko vidim, definitivno specijalizirala za pomaknute obiteljske uloge. Ovaj put tumači majku u brakorazvodnoj parnici (doduše, nije baš brakorazvodna s obzirom da nije bila službeno udana za oca svoje kćeri) koja želi dobiti skrbništvo nad njom, a put do toga joj otežava muž (odnosno, bivši dečko) koji je oženio svoju dotadašnju dadilju te je pred sudom u prednosti.
Pošto je majka jedna ovako, popularna rock diva, za inat mužu se uda za kolegu iz benda kojeg glumi objekt ženske požude Alexander Skaarsgard, koji je nevjerojatno seksi i sladak u ovoj ulozi da je to dovoljan razlog za gledanje, kao i odlična gluma sedmogodišnje Onate Aprile koja glumi Maisie, (uspjela sam iskopati podatak, makar se meni čini i mlađa, mislila sam da ima pet ili šest godina).
Priča i nije bogznašto, obiteljski filmić (nešto što bi se vrtilo nedjeljom popodne na HRT1 ili 2), ali Alexandar Skarsgaard. ALEXANDER SKARSGAARD. Obvezno gledajte ukoliko ste još u suzama zbog finala sezone True Blooda. Ukoliko ne, možete i preskočiti.
5.5/10
 

5 comments:

  1. hahaha, ti pišeš tako dobre preporuke, totalno mi ih je gušt čitati. ovih dana sam bez inspiracije za time što bih si skinula i pogledala, tako da ću sigurno nešto od ovih filmova odabrati i sve mi se čini da će biti What Maisie Knew za početak :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenks :* Da, What Maisie Knew je ovako fini filmić, ovi svi gore su muka teška :)

      Delete
  2. Skin od Almodovara mi već neko vrijeme skinut stoji, nikako da se odlučim pogledati ga! Jednom sam pokušavala sa dečkom i uspjelo nam je 20ak minuta držati koncentraciju :D Morat ću sama, najbolje tako.
    A Alexandar Skarsgaard uvijek pročitam Aleksander Skasrsgaarsaagard (ili tako nešto), hahaha! Dobar je. Morat ću se bacit i na Čru bljad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, taj film je baš za solo gledanje, dečko i ja smo ga posebno gledali pa smo komentirali drugi dan :)
      A Skarsgaard... ufff! Baci oko, makar totalno postane sapunjara od treće sezone, ali ja ionako gledam samo njega (ovo ostalo premotam ak mi je dosadno) :D

      Delete
  3. Zdravo,

    Ovdje smo još jednom kupiti bubreg za naše pacijente i oni su se složili platiti dobru svotu novca svima koji žele donirati bubreg kako bi ih spasili, pa ako ste zainteresirani da budete donator ili želite spasiti život, molimo Vas da nam pišete na e-mail ispod.

    Ovo je prilika za vas da budete bogati u redu, jamčimo vam i jamčimo vam 100% sigurne transakcije s nama, sve će se izvršiti prema zakonu koji donosi donatore bubrega.
    Zato više nemojte gubiti vrijeme, molimo Vas da nas napišete na irruaspecialisthospital20@gmail.com

    Irrua specijalistička bolnica.

    ReplyDelete