March 21, 2013

Big dead birds.

Evo da i nakon par dana netipkanja poradi tehničkih problema (čitaj: crknuo laptop i kupuj novi, pa se nauči na njega) se konačno javim s nekim novim postom. Ovaj put u pitanju je opet ogrlica, a mislim da je ovo nešto najmonstruznije u mojoj kolekciji. Zasad.

Dakle, nova ogrlica, umjesto tri mačje lubanje i dvije ptičje, kako sam zamislila da će izgledati, zasad izgleda kao tri ptičje lubanje. I to poveće. Recimo, mogla bi pripadati galebu.

Dakle, iz slike se prilično vidi realna veličina tih lubanja.
 A i moram se malo pohvaliti drugim pokušajem gradient nailsa, te postupnim nadopunjavanjem kolekcije prstenja
 - u ovom velikom oklopu mi prst izgleda kao mali vitez.

Lubanje sam izradila iz das-mase, novog omiljenog materijala za izradu nakita pred kojim fimo definitivno pada u zaborav. Prednosti? Pola kile košta 17 kn, ne mora se peći, poprilično je čvrsto i lako se oblikuje. Ukoliko se malo osuši, dodate vode (kao i glinamolu u školi) i das-masa je spremna za ponovnu uporabu. A vjerujem da je i neotrovna (pošto se istom služe i djeca u školi ponekad, umjesto glinamola) - dok ste o fimo masi vjerujem svašta čuli. 

Ukoliko se sjećate figurica od glinamola iz školskih dana, kako su se razbijale i raspadale, vjerojatno mi ne vjerujete da je ova masa čvrsta kad se osuši. Ali ona to zbilja je - mislim da je stvar u njenoj strukturi. Naime, kad ju trgate, režete, razvlačite itd. na mjestima gdje je odrezana ili potrgana vidjet ćete male dlačice, kao da poderete papir. Nisam sigurna da li mi je prikladan izbor riječi, ali ta "mrežasta" struktura je ono što das-masi daje stanovitu čvrstoću. Drugi dokaz, naravno da sam ju testirala prije upotrebe - napravila sam pločicu, osušila ju i malo bacala po podu. Nije se razbila, dakle, prošla je moj osobni test za repromaterijal.

No, vratimo se mi na mrtve ptičice. Ili bolje rečeno, ptičurine. Kako su "privjesci" poprilično masivni, i sama ogrlica je trebala biti nešto masivnija nego obično. Mislila sam kupiti debelu brodsku špagu koja se u željezarijama prodaje na metre (primjerice, debljine centimetar, centimetar i pol), no kako sam se toga sjetila u subotu popodne kad moja željezarija sa špagama ne radi (da, da, za svaku stvar koja mi treba znam u koju ću željezariju ići) trebalo je naći odgovarajući supstitut doma. Tako je stara majica dugih rukava pala pod škare i pretvorila se u majicu bez rukava (sad ću je možda i nositi po ljeti) a ostatak je postao ogrlica.



Malo razvlačenja trakica materijala, malo motanja i ogrlica je tu. Na krajeve sam stavila velike ringove (kao oni od ključeva) a povezala sam ju jednim manjim karabinerom koji sam igrom slučaja kupila u Kik textilu (tri komada 8 kn, a karabinera nikad dosta - uvijek su potrebni za nešto). Nisam bila nešto odveć raspoložena za šivanje kako bih učvstila motane krajeve, stoga sam pribjegla staroj metodi - super ljepilu. Kako sam se opskrbila novim paketom super ljepila iz Offertissime (6 komada 8 kn, najpovoljnije i najbolje super ljepilo ikad), polijepila sam te krajeve da budu čvrsti, a s njima i prste (ljepilo sam gulila s njih do srijede). Neke stvari nikad očito neću naučiti :).



Ovako ogrlica izgleda "kad se fura van". Dobila je svakakve epitete, navest ću neke: monstruzno,  zastrašujuće, black metal, morbidno... Možda sam čudna, ali mene to veseli. Ali definitivno najdraži komentar je bio: Kaj si to ukrala nekom poglavici sa štapa?

U svakom slučaju, reakcije (kakve god) nisu izostale. A sve je počelo od ova tri mala demonska vrapčića koja sam napravila prošle jeseni, dok sam još bila sasvim zaljubljena u fimo.


Kako se vama ove ptičurine ne sviđaju? Pišite!

P.S. Nijedna životinja nije stradala prilikom izrade ovog nakita.
P.P.S. Ispričavam se na traljavom postu, zadnjih dana nisam baš pretjerano spavala, ljudi koji su prošli rast umnjaka će shvatiti.

Lijep pozdrav i čitamo se!

6 comments:

  1. Noktići su ti zakon!! Mrtve ptičurde nisu moj thing, ali cijenim ideju i egzekuciju (si skužila kak biram riječi priklade ogrlici-dobro, jednu riječ :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egzekucija! Zakon, možee! Evo drugi pokušaj mi je bolje ispao, s tri boje sam se probala igrat a i puno manje sam napravila messa nego zadnji put :) Treća sreća će bit savršena onda ;)

      Delete
  2. moram reć da dobro izgledaju kad se nose konkretno oko vrata :) iako sam ja više za leptiriće, cvjetiće i te gluposti :P
    ljepilo iz offertisime će biti moje uskoro! obožavam taj dućan. tam idem kad sam potištena :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najbolje je ljepilo! Ovo sad novo kaj imam malo pali tkaninu pa se dimi, ali zato drži i drži! :)

      Delete
  3. ja lajkam jako! totalno te podržavam u ovom DIY thing, i totalno si me zainteresirala za ovu masu, s obzirom da za fimo masu nemam baš živaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno :) Masa je super, probala sam raditi i neke sitnije stvarčice no tu je ipak fimo bolji. Makar, probat ću raditi tako da ju vlažim cijelo vrijeme (ona se ponaša kao glinamol, je l') možda će onda ispadati uredno kao fimo.

      Delete