June 18, 2013

Popcorn, blanket & movies.

Zadnjih dana užasno je vruće. Zapravo, nije toliko užasno ni vruće kako zna biti, ali je ova vrućina došla prenaglo. Kakve to veze ima s bilo čim? Pa... s naslovom. Trenutno vam vjerojatno ne treba dekica uz kokice za gledanje filmova (osim ako ste u groznici), no meni se koncept naslova svidio i razmišljam da postane stalna kategorija na blogu.

Poprilično sam veliki filmofil i mogu pogledati apsolutno svašta. Jedno vrijeme sam gledala samo horore s ocjenom ispod 3 na IMDB-u, mislim da to sve govori o ovome "svašta". Volim pratiti nove filmove, ali rado ću pogledati i neki stari, pa čak i koji sam gledala a bio mi je dobar, čisto da se podsjetim. Stoga u nastavku slijedi nekoliko filmova koje sam gledala u zadnje vrijeme, možda nekome i posluže kao preporuka što gledati.


IMDB kaže drama/triler/misterija. Ne bih se baš složila, drama s elementima trilera jest, ali baš i nije neka misterija. O čemu se radi - Julianne Moore je zaposlena liječnica koja sumnja da je muž (Liam Neeson) vara te unajmi mladu djevojku imena Chloe (Amanda Seyfried) da zavede njenog muža, a njoj podnese izvještaj. Chloe revno izvršava "zadatke", a njih dvije razviju i poprilično bizaran prijateljski odnos. Osobno to volim kod filmova - pomalo čudnu priču smještenu u neku običnu dramu, a zadnjih par filmova koje sam pogledala s Julianne Moore su baš takvi i ona se po meni baš nekako uklapa u takav koncept filma. Ako ste također ljubitelj takvog žanra, svakako pogledajte. 
7.5/10



Što se dogodilo u Černobilu 1986. godine vjerojatno znate. No, djevojka koja s društvom putuje po Ukrajini te na tom roadtripu odu i na poluilegalni izlet u Pripyat ne zna. Scena u kombiju gdje dotična  pita lokalnog vozača (Yurija, ako se ne varam) "što se ovdje dogodilo" me poprilično iznervirala, ali kako me zanimala panorama Pripyata nastavila sam gledati. Film nije sniman u samom Pripyatu, nego na lokacijama u Srbiji i Mađarskoj, ali replika lokacija i atmosfera je odlično prenesena. Ljudi koji su posjetili Pripyat nakon nesreće u elektrani često su se žalili na tjeskobu i depresiju prilikom posjeta zbog apsolutne napuštenosti grada, a ja moram priznati da je takav i film, nevezano za to što su dodali horor elemenata kako bi od nečega i napravili priču. Nikako nije vrhunsko filmsko ostvarenje, ali vrijedi pogledati (nisu zombiji, vampiri i duhovi u igri).
5/10

Detachment (2011)


Kratki opis ovog filma je: tuga, tuga i još malo tuge. Zbilja se ne sjećam jesam li ikada pogledala ovako depresivan film. Adrien Brody glumi srednjoškolskog profesora koji stalno radi po zamjenama te tako dođe u neku školu gdje su djeca glupa i zločesta, kolege i ravnatelj prošvikali, usput ima dementnog djeda o kojem se brine, nema ženu ni prijatelje osim jedne maloljetne prostitutke koju spasi s ulice tako što ju udomi. Ako se to može nazvati prijateljstvom, ali otom potom. Ukoliko mislite da vam je život loš, da ste depresivni, da vam ništa ne ide od ruke - svakako pogledati. Koeficijent 1.1 da ćete se osjećati puno bolje.
8.5/10


Evo i uzroka noćnih mora brojne jugoslavenske djece. Mene je, začudo, zaobišao ovaj film (vjerojatno puka slučajnost), ali mnogi prijatelji se i dan danas žale da im je ovo najstrašniji film koji su ikad vidjeli u životu. Jednoj frendici tako ne smijem ni spomenuti Leptiricu, odmah se unervozi. O čemu se ovdje radi? U selu Zarožani postoji jedan problem - naime, svaki vodeničar kojeg "zaposle" drugo jutro osvane mrtav. Mještani melju brašno samo preko dana, no to nije dovoljno da bi se nahranilo cijelo selo. Siromašni mladić imena Strahinja, koji je strašno zaljubljen u lijepu Radojku, planira napustiti selo kako bi stekao neki imetak i tako mogao oženiti svoju veliku ljubav. Ali, mještani ga uz pozamašne količine rakije uspiju privoliti da ostane u selu i radi kao noćni vodeničar...

Četrdeset godina poslije... vjerojatno je svima ovaj horor zapravo komedija. Sama snimka koju smo skinuli nije bogznašto, efekti su čak i dobri s obzirom na budžet i vrijeme snimanja filma, ali ovaj film ima ono nešto, ima tu neku mračnu atmosferu i dan danas. Ako niste gledali i nemate prijašnji strah od ovog filma, gledajte obavezno!
 6/10

The Man From Earth (2007)


Ako ne volite povijest, ako ne volite konceptualni ili niskobudžetni film, zaobiđite. Druga stvar, ovaj film me oduševio. ODUŠEVIO. Na preporuku dragog pogledala sam ga prije mjesec dana, i to dva puta. Zaredom. Jednostavno, film ima toliko dobar dijalog da sam morala gledati još jednom ukoliko sam nešto propustila. O čemu se radi? U jednom dnevnom boravku je nekoliko profesora (antropologije, teologije, filozofije, arheologije...) povodom oproštajne zabave jednog od njih. Profesor John Oldman (David Lee Smith) odlazi iz škole te okupljenima otkriva svoju najveću tajnu - naime, on je kromanjonac te je trenutno star oko 14,000 godina. Nakon početnog "što-smo-upravo-čuli-na-svoje-uši" momenta i ishitrenog zaključka da im je kolega potpuno poludio, počinju zanimljiva pitanja... na koja ovaj čovjek ima odgovor. Sasvim suvisao. Sve drugo što bih napisala još bio bi spoiler, stoga ću stati. Ocjena?
9.5/10
(bila bi čista desetka, ali samo jedan film u mome srcu ima tu ocjenu, pa neka tako i ostane).

Kako vam se sviđa ili ne ova kategorija o kojoj razmišljam? Nastaviti ili ne? Pišite :)

14 comments:

  1. Beautiful pictures, I totally love your style dear <333 Would you like to follow each other on bloglovin'? Love, Anna

    www.fashionanna.com

    ReplyDelete
  2. Citam tiblog,a evo sad prvi put komentarisem. Morala sam zbog ovog zadnjeg filma, i mene je odusevio,odavno nisam pogledala bolji. I zivo me zanima,koji je to film za tebe cista 10 :-)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dijete u meni kaže Back To The Future Trilogy <3 hvala na čitanju :)

      Delete
  3. Super ideja za kategoriju, samo nastavi! Mislim da bih mogla skinuti Chloe sad i pogledati odmah, ionako nema šanse da zaspem po ovoj sparini. Htjela sam pitati i ja koji je to za 10ku, ali evo već si dala odgovor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Nadam se da Chloe nije razočarao :)

      Delete
  4. Super su ti preporuke - nisam gledala ništa od ovog, ali evo već sam prvo Chloe stavila skidati :D

    ReplyDelete
  5. Chernobyl Diaries sam gledala! Budem stavila skidati Chloe i Detachment :D hvala na preporukama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, i drugi put :) Nakon Detachmenta ćeš se odlično osjećati ;)

      Delete
  6. čini mi se imaš dobsr ukus, zanima me Chloe definitivno, i ovaj film Detachemnt mi se čini da bih mogla pogledati samo zato jer ja volim s vremena na vrijeme pogledati nešto depresivno, neki moj ispušni ventil kad sam loše volje da znam da samo previše dramatiziram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) zbilja je depra teška, puno ćeš se bolje osjećati ;)

      Delete
  7. Haha, kako sam se počela smijati kad sam pročitala prvu rečenicu kod opisa Leptirice :D Stari mi je u više navrata pričao o tom filmu, kaže da se usrao od straha kad ga je pogledao, a i još uvijek mi nije svejedno kad ga se sjeti! Mislim da ću si ga odmah skinut sad. I Detachment bi mogla. Iako, u zadnje vrijeme nemam živaca za pogledati apsolutno ništa, samo skidam filmove i gomilam ih. Bacila sam se na čitanje :)

    ReplyDelete